tirsdag den 4. november 2014

Er det blevet nemmere at låne penge?

Er det blevet nemmere at låne penge i slutningen af 2014? Det er en nærliggende tanke efter at Danmarks Statistik fremlagde tal for forbrugerkreditten i 3. kvartal 2014.

Den viste nemlig en stigning på 0,6 % svarende til et niveau på svimlende 19,7 milliarder kroner. Det interessante fra et forbrugermæssigt synspunkt er, at muligheder for at optage et lån virker bedre end længe.

Forbrugerkredittens 4 elementer

Når der tales om forbrugerkredit, er det vigtigt at kende til de 4 elementer, der udgør tallene. Det drejer sig om Købekort, Blancolån (primært online), Kredit med sikkerhed og Kreditkort til benzinselskaber.

Vi vil i det kommende afsnit gennemgå udviklingen på alle 4 områder de seneste år. Vi gennemgår dem i kronologisk rækkefølge, med de største kreditområder først.

1. Købekort

Købekorts udviklingen har været meget svingende henover de senere år. Specielt fra 2012 til 2013 steg den voldsomt fra omkring 6,5 mia til 8,3 mia kroner. Siden har udviklingen været mere jævn i forbrugerkreditten på det område.

2. Blancolån

Blancolån er velkendt hos de fleste danskere. Det er nemlig denne lånetype du finder i stor udstrækning på nettet. Dens udvikling har været meget faldende henover de sidste 5 år.

Det kan enten være et udtryk for, at danskerne har haft sværere ved at søge lån online. Eller at vi bare er blevet mere forsigtige med at bruge penge. Vi mener det er en kombination, for andre opgørelser og tal viser, at danskerne sparer mere op end før. Derudover er privatforbruget på et lavt niveau, hvilket understøtter et mindre behov for forbrugslån.

Nemmere at lave forbrugslån
Cheføkonom Lone Kjærgaard er ikke i tvivl om at det er blevet nemmere at lave forbrugslån uden om bankerne og det er ligeledes hvad tallene afspejler.

3. Kredit med sikkerhed

Kredit med sikkerhed har været stødt stigende siden Finanskrisen startede i 2008. I runde tal er den gået fra 3 mia. kroner i '08 til nu at ligge på ca. 4 mia. kr. i 2014.


4. Kreditkort til benzinselskaber

Sidst til kreditkort til benzin som udgør den klart mindste del, af den samlede forbrugerkredit. Den udgør nemlig kun ca. 2 mia. kroner ud af den samlede forbrugerkredit på 19,7.

Det er heller ikke et område, hvor der er sket det helt voldsomme. Faktisk er det eneste område, der er gået tilbage. Den primære årsag er ligetil; faldende benzinpriser. Det giver selvsagt et mindre behov for kredit.


Positivt eller negativt?

Der kan være flere meninger om, hvor vidt de nye tal om forbrugerkreditten er positive eller negative. For som samfund eller økonom kan det godt være et usundt tegn, at danskerne har mere (dyr) gæld.

Omvendt er det positivt at man har bedre finansieringsmuligheder, hvis man så ellers formår at udnytte dem optimalt, til at finde de laveste omkostninger og ÅOP.

Man kan i hvert fald konkludere det giver dig flere og bedre muligheder som forbruger. Omvendt givet det dig et større ansvar for at få truffet de rigtige og mest fornuftige beslutninger. For mulighederne kan sagtens "misbruges" til at skade egen privatøkonomi på sigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar